divendres, 22 de juliol del 2011

Propostes Oliveres per sortir de la crisi

Ahir l'Arcadi Oliveres va fer una conferència dins el cicle Informa't amb el títol de "La situació econòmica actual. Solucions i resistències". Volia apuntar 4 idees, encara que ens perdem la seva ironia i la claca del públic, que estava entregat. Em salto la part dels origens de la crisi, els exemples de corrupció, molts i variats, i els EROS escandalosos, i anem directament a les propostes per solucionar la crisi. Abans, dues idees prèvies:

- L'autèntica crisi és la fam al món. Cada dia moren 80.000 persones. I hi ha els mitjans per eradicar-la.
- Estem en mans de delincuents. Els que governen són titelles en mans dels especuladors. I sovint són els mateixos.


Propostes

1. Implantació de la Taxa Tobin: pagament d'un 1 per 1.000 de la quantitat comprada en les transaccions econòmiques. L'especulació mundial es reduiria a la meitat i es recaptarien 200.000 milions d'euros anuals, 4 vegades el que l'ONU demana per eradicar la fam al món.
L'únic que ha votat a favor d'aquesta taxa és el Parlament Europeu, perquè no té facultat per aplicar-la. (Gordon Brown ho va intentar el 2009 i el ministre d'economià nordamericà va pressionar-lo perquè s'ho tragués del cap, cosa que va fer).

2. Lluita contra el frau fiscal: Segons un estudi de la UPF, el frau fiscal a Espanya és de 80.000 milions d'euros. (Repartits entre els 5 milions d'aturats sortiria a 16.000 milions d'euros per aturat).
A Espanya hi ha la SICAV (Sociedad de Inversión de Capital Variable), gràcies a la qual les grans fortunes només paguen l'1% d'impostos.

3. Nacionalització de la banca que hagi rebut diners públics: Algú poc sospitós d'esquerranisme com Bush ja es va quedar 2 bancs que havia ajudat. I Brown ho ha fet amb 11. Caja Castilla-La Mancha va fer un forat de 3.500 milions d'euros, perquè els seus directius es donaven crèdits a ells mateixos i no els tornaven.

4. Lintxar els banquers com a Islàndia.

5. Aturar l'escandalera de la privatització de les caixes d'estalvi: No hi haurà Obra Social. La Caixa dedica un 20% a Obra Social, un 20% a reserves i el 60% a especular, per exemple comprant REPSOL, una empresa que a l'Equador va ser condemnada per robar.

6. Utilitzar la banca ètica: No és un oxímoron, encara que ho pugui semblar. Aquí hi ha Triodos i Fiare. Es basen en la transparència, en què els diners no es dediquen mai a les armes, drogues, nuclears, etc., i tenen 3 finalitats: cultura i educació, generació d'ocupació i protecció medioambiental. En tot cas, es poden tenir els diners que entren i surten al banc de la cantonada i posar els estalvis a la banca ètica.

7. Destrucció de l'euro: S'hauria de fer 2 euros, un per als països com Alemanya, Holanda o Àustria, i un segon per als països que no poden seguir, com Grècia, Portugal o Espanya. No té sentit que països amb rendes, dèficits públics i fiscalitats diferens tinguin la mateixa moneda. Per mantenir l'euro es fan barbaritats.

8. Repartir el treball: No es pot trobar feina per a 5 milions d'aturats... a no ser que es reparteixi. S'ha passat de treballar 16 hores, a 14, 12, 10 i 8. Qui som nosaltres per aturar el progrés? Hem de seguir l'exemple de França, que fer el pas de 40 a 35 hores i va reduir significativament l'atur.

9. Aturar el creixement: Hem crescut prou i hem destruït el planeta. Hi ha 900 milions de rics i 5.500 milions de pobres (2009).

10. Ser solidadris: Col·laborar amb el Banc dels Aliments, les ONG. Amb la justícia no n'hi ha prou, cal la solidaritat.

12. No gastar en absurds com la despesa militar. Hi ha 1.300 milions d'euros menys per pensions però són els que es gasta el govern en la construcció d'una avió militar europeu (hi participa amb un 13%, equivalent a la cua i l'ala esquerra :).  El ministeri de la Chacón té un pressupost 6 vegades més gran que el de la ONU, i per a cometre crims.
(Després algú del públic va parlar de l'objecció fiscal. Consisteix a dir en la declaració de la renda que no vols que els teus diners vagin a pressupost militar i has d'especificar a quin projecte solidari ho vols donar.).

13. Els immigrants no són un problema sinó part de la solució: Per la piràmide d'edat, que s'aprima cap a la meitat, a la segona edat, es necessiten immigrants. Segons un estudi de l'ONU, del 1999 al 2015 Espanya hauria de rebre 155.000 immigrants l'any. S'ha fet un estudi entre el que reben i aporten els immigrants i aporten de més 6.000 milions d'euros.
__________________________________________________________

Després algú va preguntar com es pot reactivar l'economia (comprant i venent, s'entén) i alhora aturar el creixement. No va quedar molt clar, sembla que en un moment s'ha de reactivar l'economia i que després ja aturarem el creixement. O no ho vaig entendre bé o no ho va acabar d'aclarir.

Jo vaig fer un repàs de tenguis i faltis, tengui ONG, tengui a mitges la banca ètica (tinc un compte però sense diners, que així poc que ajudarem a projectes solidaris)... Em falta pillar al Botín i fer-li una cara nova.

4 comentaris:

  1. Vaja, una alumna molt aplicada! L’Oliveres sempre repeteix més o menys el mateix, ara falta que algú dels que mana l’escolti. Veig molt difícils molts d’aquests canvis si no hi ha un daltabaix, tot i que, no hi som ja enmig d’un daltabaix? Tot i que signaria ara mateix el que ell proposa, retornant a la realitat possible ara mateix, per on comencem? És molt complicat, ho veig molt complicat... Jo potser començaria perquè l’esquerra en general recuperi la credibilitat del seu nom. Ja sé que amb aixo no n’hi ha prou. De totes maneres jo no crec en un món ideal, dins la humanitat sempre hi haurà qui intentarà aprofitar-se dels seus semblants, i ho aconseguirà.

    ResponElimina
  2. Sí que és complicat perquè el poder polític i l'econòmic van de la maneta, quan no són el mateix. I els polítics han de demanar finançament als bancs cada 4 anys... El que no entenc és que si el Gordon va nacionalitzar bancs perquè no ho pot fer Zapatero. I nosaltres? Hem de consumir o no hem de consumir? I com podem pressionar perquè s'implanti la taxa Tobin? La resposta està en el vent.

    ResponElimina
  3. M'hi apunto! sobretot a fer una cara nova a certs banquers....almenys el senyor Oliveres fa propostes ...

    ResponElimina
  4. Perfecte! a veure si pressionant per aquí i pressionant per allà alguna cosa canvia (lo de la fam és escandalós perquè amb el que s' ha donat als bancs fins ara s'hauria pogut eradicar 40 vegades, hi ha per emprenyar-se). Difícil, però s'ha de trobar la manera.

    ResponElimina