divendres, 16 de desembre del 2016

Estrès

- Mama, hi ha molt estrès laboral
- On?
- A l'escola

Indagant una mica més (era estrès dels mestres? dels nens? dels monitors del menjador?), vaig saber que la font estava en la quantitat de controls que tenien. Època d'examens abans de Nadal, vaja. I els deures, un clàssic. Sobre aquest tema, he arribat a la conclusió (sempre revisable) que, com diuen els clàssics, el millor és el "just mitjà". No som una escola innovadora d'aquestes que tenen espais diàfans temàtics i no posen deures. Però tampoc vull que l'escola estressi els nens amb deures i controls. No cal, que tenen 10 anys. D'acord que va bé per reforçar, d'acord que és un entrenament per a l'ESO (com s'ho faran, els de les escoles innovadores?), però no cal arribar a l'estrès (laboral!).

L'any passat, un grup de pares (amb el corresponent grup de Whatsapp) vam intentar que es reduís una mica la pressió dels deures i ho vam aconseguir (una mica).

No el reactivarem, perquè ningú més ha donat senyal d'alarma i m'ha dit que ja ha afluixat la pressió. De fet, pràcticament només queda el Concert de Nadal. I aquí l'estrès el passem els papes i mames intentant caçar la millor foto del nostre cadell. Ho superarem!


19 comentaris:

  1. La meva filla és mestra de nenes i nens de 8 anys.
    Estan preparant el concert de Nadal.
    Amb molta il·lusió.

    ResponElimina
  2. Ves per on amb que em trobo en tornar...Escoles amb estrès de mestres mainada i pares!!!Tens raó el terme mig sempre sol ser el bo.
    Prepara els klinex per anar a escoltar el concert!
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja has tornat al blog? Després miro! Terme mig, sí, tot i que vaig visitar una escola d'aquestes innovadores i em va agradar, eh?
      El Concert de Nadal és un clàssic de la bava!
      Petonets

      Elimina
  3. Amb l'afany d'ara que els nens facin de tot: anglès, dansa, música, natació, esport ... a més l'escola, l'estrès que poden arribar a tenir és important.
    Ara hi ha un debat sobre els deures, que arriba fins al congrés, igual és per no abordar d'una vegada l'important, una llei educativa que inclogui a tots i una llei d'acompanyament financer perquè es pugui aplicar.
    Els deures i les actividade, en la majoria dels casos, és una bona conversa de pares-mares amb mestres-mestres.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És veritat que fan moltes extraescolars, la Sara també en fa, però penso que també són bones, es diverteix, fa exercici... s'ha de saber combinar per no arribar a l'esgotament.
      Sí que hi ha un debat sobre els deures, que entenc que hauria de formar part d'aquesta llei educativa.
      Crec que hi ha poca relació amb els mestres, una reunió a principi de curs i una individual, en aquesta llei potser es podria preveure algun mecanisme de relació més, se m'acut. Gràcies, Alfonso!

      Elimina
  4. massa estrès per les criatures, per les famílies pels mestres ....no podem anar així

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs l'estrès és fatal, Elfee, no és bo en cap àmbit de la vida, tampoc en l'educatiu. No he reactivat el grup però si l'any que ve veig que cal, ho faré, espero que no. Petonets.

      Elimina
  5. Segueixo sense entendre gaire bé com va això de les escoles innovadores, però una mica de disciplina per als nens no em sembla malament, que hi hagi deures, certes responsabilitats, controls... però una mica. Tampoc no cal fer com si anessin a la universitat. Això de l'estrès de l'estudiant de 10 anys em sembla que se'ns en va de les mans.

    ResponElimina
    Respostes
    1. XeXu, aquí tens un article que ho explica força bé:
      http://www.ara.cat/societat/Que-ha-que-escola-innovadora_0_1609039110.html
      La idea és una educació participativa, experiencial, que no està compartimentada per assignatures sinó que en els projectes ja s'aprèn de manera integral. I que no hi ha exàmens sinó una avaluació continuada, segons les necessitats de cada alumne. M'agrada com a idea, però tampoc em sembla malament anar fent classes magistrals, potser combinar els dos mètodes. Bé, en tot cas, la nostra escola és més aviat tradicional i el que hem de fer és millorar-la des de dins, si podem. Com dius, segur que també va bé fer controls i deures, sempre que no se'ns en vagi de les mans.

      Elimina
    2. Ara, la nostra escola també fa coses no sé si innovadores però almenys poc tradicionals: les Jornades pedagògiques i la Festa de la solidaritat. Això m'agrada.

      Elimina
  6. Espero que comparteixis alguna foto del Concert de Nadal. Així podràs presumir de filla i a nosaltres en agradarà veure-la.
    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hahaha, si puc fer alguna foto maca la penjaré al post, Glòria, la foto post-estrès :)

      Elimina
  7. Ni idea si aquets nous mètodes pedagògics sense assignatures clàssiques funcionen millor que els clàssics, d’aquí a que tingui fills espero que aquests models ja s’hagin posat més a prova durant més temps per veure si realment funciona o converteixen els nens en inútils. Millor que els fills aliens facin de conillets d’índies.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tampoc no ho sé, sembla que els resultats són equivalents sinó millors, i entenc que sense estrès. Don't worry, els petits pons se'n sortiran molt bé!

      Elimina
  8. Amb un bon àpat de Nadal , segur que els nervis , passaran a millor vida !!
    Que surtin bones fotos del concert !!
    I Bon Nadal !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Les fotos ehem, però el concert maco i el Nadal segur que també! Bon dia i bon NadaL, Artur!

      Elimina
  9. Ni massa, ni massa poc, és la mida. Complicat de vegades trobar aquest punt. Jo penso que, quan són nens, millor aprendre jugant sense estrés.

    Bones festes tingueu, family.
    Aferradetes!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, lluneta, l'estrès mai no és bo, a cap edat!
      Aferradetes nadalenques, que gaudeixis!!

      Elimina